Open Site Navigation

INLOGGEN

Een boek lezen

Wat als jongeren weer lol in lezen krijgen…

Jongeren en lezen: iedereen weet dat de motivatie ver te zoeken is. Het voelt als een moetje; zoals verplicht doorgekookte spruitjes eten. Met het enorme aantal onderzoeken over de slechte leesvaardigheid onder jongeren is een boekenkast te vullen.

De situatie is ernstig; een kwart van de jongeren is onvoldoende geletterd, en het aantal effectieve methodes om het leesgedrag aan te wakkeren blijft pijnlijk achter. En dat terwijl ons hele dagelijks leven bestaat uit taal, en goed kunnen lezen een must is om optimaal te functioneren in onze samenleving. 

Een verrijking van je leven
Maar lezen doet zoveel meer! Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling en ontplooiing van jongeren en voor hun persoonlijke groei. Het versterkt de empathie en het concentratievermogen, het reduceert stress en stimuleert de nieuwsgierigheid. Hoe anders dan tijdens het lezen van een boeiend boek ben je tegelijk gefocust en ontspannen. Enthousiaste en vaardige lezers vergaren een sociaal kapitaal, hun de kansen op de arbeidsmarkt zijn groter, ze vinden sneller een verantwoordelijke baan. De conclusie is gerechtvaardigd: VAN LEZEN WORD JE RIJK!

De noodzaak is duidelijk, nu de oplossing!
Het plezier in lezen en daarmee de verrijking van taalvaardigheid en -kennis kan alleen dán worden bereikt als jongeren meer en regelmatig gaan lezen. Van lezen om te leren, naar leren om te lezen. Het doorbreken van de weerstanden is cruciaal. 

Een aantal direct betrokkenen, een team van vakgenoten, leraren Nederlands op verschillende VMBO- en MBO-scholen heeft de handschoen opgepakt. Ze ontwikkelden Booqio, een interactief digitaal platform waarmee leerkrachten basisonderwijs, VMBO en MBO een uiterst effectieve methode in handen hebben om hun leerlingen het plezier in lezen terug te laten vinden. Van saai naar cool. Van noodzakelijk naar smart fun en spelenderwijs.

Leesmotivatie bevorderen
Booqio is een eigentijds, aanvullend onderwijsprogramma waarin jongeren elkaar motiveren om boeken te lezen. De leerlingen wisselen hun leeservaringen uit en stimuleren elkaar via een vlog in de Booqio-app. Via de app ontdekken de leerlingen collectief en individueel dat het lezen van boeken geen nare plicht is, maar juist leuk en sociaal. De leerkracht heeft de regie en kan de vorderingen per leerling nauwgezet volgen en vaardigheden monitoren. 

Booqio is de perfecte aanvulling op alle bestaande onderwijsprogramma’s. Deze baanbrekende, digitale lees-inspiratietool is vanaf nu beschikbaar in de app store en Google Play.

About

Booqio is ontwikkeld in samenwerking met docenten en gebaseerd op ervaring van MBO-opleidingen binnen Yuverta. Na grondige test en doorontwikkeling is Booqio nu beschikbaar voor Basis-, Voortgezet- en beroepsonderwijs. Booqio is een product van Qbicle BV.

Partnerships

Booqio wordt ondersteund door verschillende partners, waaronder Yuverta Scholengemeenschap, AWS EdStart.

Headquarters

Achtseweg Zuid 159R
5651 GR Eindhoven
+31 (0)30 - 230 30 77

Support

+31 (0)30 - 230 30 77